GJN na Erasmu+ v Madridu

V termínu od 7.4. do 12.4. 2024 se konala poslední část projektu Erasmus+ na téma Sochy ve veřejném prostoru. V posledních několika měsících mohli studenti z 5.A a 5.B zažít mezinárodní projekt Erasmus+ nejdříve v Lyonu, poté v Praze, a nakonec i v dubnu tohoto roku v Madridu.

 

Zde jsme byli jakožto studenti GJN ještě společně s francouzskými žáky hned v neděli večer po našem příjezdu velmi vřele přivítáni španělskými studenty, kteří nás na celý týden přijali do svých rodin. Hned první den týdne nás ráno v madridské škole Tres Olivos čekalo i oficiální přivítání španělskými studenty v podobě hudebního vystoupení navozujícího španělského ducha. Následně jsme se setkali s ředitelkou školy paní Adoración Sánchez, generální konzulkou Francie v Madridu paní Marie-Christine Lang, a paní Petrou Nováčkovou, generální konzulkou Velvyslanectví České republiky v Madridu. Následně jsme přednesli své připravené prezentace na kontroverzní sochy v Madridu a blíže jsme se seznámili i s ostatními studenty zapojenými v projektu. Odpoledne jsme strávili společným objevováním města a tamějších soch.

 

Hlavním výstupem madridského projektového týdne se staly „mluvící sochy“ vytvořené pomocí umělé inteligence. Nejdříve jsme se rozdělili na skupinky a vybrali si sochu. Následně jsme sochu nafotili a za pomocí počítačových programů ji oživili. Vznikla tak naprosto unikátní videa „sebeprezentujících“ se soch (odkaz pod článkem). Kromě této tvůrčí práce jsme v průběhu týdně objevovali městský prostor, muzea (v první řadě slavné Prado) a trávili čas se svými rodinami. Skutečnost, že jsme trávili více času ve městě než ve škole, jsme opravdu ocenili. Se studenty a s jejich rodinami jsme chodili na společné večeře, na fotbal a v úterý si všichni účastníci projektu zahráli bowling. Díky těmto akcím jsme měli možnost poznat španělskou kulturu ze všech směrů a týden si tak užít naplno.

 

Během týdne pro nás byla také přichystaná simulovaná debata Evropského parlamentu, v níž jsme se pouštěli do diskusí o nakládání se sochami a památníky spjatými s totalitními režimy.

 

Další náplní týdně byla i fotografická soutěž, v níž čeští studenti vyhráli dvě ze tří udělených cen.

 

Snad mluvíme za všechny, když píšeme, že tento týden byl úžasný ze všech hledisek: od organizace, přes gastronomické zážitky, výstupní projekt, až po čtvrteční rozlučkovou party. Zároveň jsme se sblížili jak se španělskými, tak s francouzskými studenty, s rodinami jsme navázali přátelství a už teď plánujeme další cesty.

 

Olívie Sobotková (5.A), Ondřej Toman (5.A)

 

Odkaz na mluvící sochy:

https://mediateca.educa.madrid.org/video/xdaqiv7s8y3ldsxz