NeruDny se blíží!

 

Tři mladí herci, každý s jiným příběhem a jinou cestou. O snech a strastech herectví si budeme povídat s Filipem Březinou, Oskarem Hesem a Vojtou Vodochodským, které znáš z televize, anebo divadla. Jak tenká hranice je mezi snem a noční můrou, když přijde do hry showbyznys?

 

Kriminalista Vladimir Dzuro se podílel na práci OSN v Jugoslávii, či působil jako vyšetřoval pro Mezinárodní trestní tribunál v Haagu. Aktuálně vede kancelář pro vnitřní záležitosti OSN. Jaké je to pracovat na mezinárodní úrovni s tématy, které se neumíme představit ani v nejhorších nočních můrách? O tom nám poví v sobotu v 10:00 ve 218.

 

Ivan Gabal, politik, sociolog a jeden ze zakladatelů Občanského fóra, si pro nás připravil přednášku na téma Sny o porevoluční společnosti. Opakují se ve společnosti nějaké vzorce, nebo se naopak některé trendy 35 let po pádu režimu změnily? O tom si budeme povídat již v sobotu v 10:00 hodin ve 219.

 

Jan Zuna, lékař a vědecký pracovník 2.LF UK a FN Motol, si pro nás připravil přednášku s podtitulem Sen dětské onkologie. Zajímá vás, jak vznikají dětské leukémie, kdo za to může, jak je to s pokroky v léčbě? Tak v sobotu v 9:00 v aule.

 

Martin Dorazín, zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu, se k nám připojí online přímo z Ukrajiny, kde již od ledna 2022 působí jako reportér a informuje o aktuálním dění v konfliktu. Proč často působí v krizových oblastech, které většinu z nás straší v nočních můrách, a jaké je to být oceněný cenou Ferdinanda Peroutky? To vše nám zodpoví již v sobotu od 9:00 ve 219.

 

Do debaty o významu spánku přijal pozvání Karel Šonka, neurolog a vědec zabývající se problematikou poruch spánku, a doktorka Alena Sumová, vedoucí oddělení neurohumorální regulace Fyziologického ústavu Akademie věd České republiky. Společně se nám pokusí odpovědět na všechny otázky týkající se biologických hodin, dopadů nedostatku spánku, či důležitosti spánkového cyklu, tak v pátek v 11:15 v aule!

 

Organizace LATA, která se věnuje propagaci dobrovolnictví, či programu Ve dvou se to lépe táhne, si pro nás připravila kratší přednášku o svém fungování a hlavně workshop, při kterém si účastníci vyzkouší roli mentora – jak správně klást otázky, či prostě být správným parťákem. Jakou roli hraje dobrovolnictví na cestě za našimi sny?

 

Proměň se na chvíli ve válečníka, šlechtice, či čarodějnici a splň si svůj sen zažít svou oblíbenou knihu na vlastní kůži. Skupina studentů z šestého ročníku si připravila LARP workshop, který proběhne v pátek 11:15 v tělocvičně, to si zkrátka musíš zažít!

 

Tvým snem je zatančit si ve Stardance? To bohužel splnit nemůžeme, ale v pátek v 10:00 v tělocvičně si pro Tebe studentky ze čtvrtého ročníku připravily taneční workshop na motivy filmu The greatest showman, třeba to bude důležitý krok na cestě k Tvým snům… Smíme prosit?

 

Satirický pořad Šťastné pondělí pracuje s absurditami politického dění u nás. Můžeme skrz humor utéct z reality, která občas připomíná spíše noční můru? To nám vysvětlí tvůrci pořadu, kteří přijali pozvání do naší Šťastné besedy, tak se ve 12:15 stav do auly a třeba tentokrát budeš mít šťastný pátek.

 

Zdeněk Lukeš, český architekt a historik architektury, za svůj život prostřídal několik povolání, potkat jste ho tak mohli na Pražském hradě, kde se snažil splnit sen o otevření této památky veřejnosti. Pro nás si připravil procházku po Malé Straně s povídáním o místních moderních budovách, tak v pátek ve 12:00 u vrátnice.

 

Marek Valášek je tvůj oblíbený učitel z YouTube a zakladatel projektu Mathematicator, skrz který pomáhá s matematikou studentům z celé republiky. Jakou roli hraje matematika v cestě k našim snům, když pro někoho je spíše noční můrou? Na to se pokusí odpovědět už v pátek v 11:15 ve 218.

 

Do roku 2050 by podle předpokladů měla polovina energie pocházet z jaderných zdrojů. Je tento ideál snem, nebo realitou? Na tuto otázkou se pokusí odpovědět Jan Horáček z Ústavu fyziku plazmatu Akademie věd ČR, který se mimo jiné zabývá modelováním energetického mixu, už v pátek v 10:00 v 019.

 

Ladislav Zibura je český cestoval a spisovatel, který už prošel či projel velkou část světa a napsal o tom několik knih. Z koníčku a kamarádských sázek se tak stalo povolání, otázkou ale zůstává, je tak snové, jak se na první pohled zdá? O svých splněných snech a nočních můrách z cest Ti Láďa poví už v pátek od 10:00 v aule.

 

Sklářský virtuos Martin Janecký si plní sny vystavováním děl v galeriích po celé Evropě a Americe, teď ale možná splní sen právě tobě. Umožnil nám totiž v nahlédnout do jeho vlastní sklárny, která se nachází jen pár metrů od našeho gymnázia. Sraz na prohlídku je v pátek 9:00 u vrátnice.

 

Usměvavého a lehce zasněného Šípka (Miloše Říhu) můžete už několik let potkávat na chodbách Skautského institutu, je totiž jeho zakladatelem a ředitelem. Na NeruDnech si budeme společně povídat o plnění snů ve skautingu a veřejném prostoru, o pomoci v časech, co připomínají spíše noční můry, či o životě v Praze. Tak se v pátek v 9:00 stav ve 218!

 

Jak se dostat do říše snů, aneb základy spánkové hygieny. Proč je pro nás spánek tak důležitý, jak se mění spánek během dospívání a proč jsme pořád tak unavení? Interaktivní přednáška Marie Vosmíkové Tě provede těmito otázkami a představí praktický návod, jak si připravit dobré podmínky pro kvalitní spánek a klidné snění. Maximální počet účastníků: 25 !!

 

Omdlel ti spolužák a ty nevíš, jak se zachovat? Scénář jako z noční můry! Stav se do 114 na workshop paní profesorky Machové, ať se podobné situaci vyhneš a staneš se hrdinou, co zvládá první pomoc levou zadní.

 

Byl výlet do Japonska vždycky tvým snem? V pátek si ho můžeš splnit návštěvou 214. Čekat na Tebe bude sushi, snové origami či workshop kaligrafie, tak co potkáme se tam?

 

Fyzika nemusí být jen noční můrou! Stav se na fyzikální show a uvidíš pokusy, o kterých se ti ani nezdálo.

 

Módní kousky jak z časáku za snově nízké ceny Vám nabídne BLEŠÁK, tentokrát ve 204. Veškerý výdělek poputuje na dobrou věc, tak honem nakupovat!

 

Bez kavárny nejsou NeruDny! Jako každý rok se tak můžete do jedné takové stavit. Sníte o kávě, buchtě, koláči či čaji? Vaše sny se stanou skutečností ve třídě 110!