Erasmus+ projekt „Sochy ve veřejném prostoru“ na GJN

V termínu od 28. 1. do 1. 2. 2024 jsme v rámci programu Erasmus+ přivítali zahraniční studenty z Lyonu a Madridu. Už vlistopadu loňského roku jsme měli možnost navštívit Lyon my, takže jsme touto návštěvou navazovali na znalosti, které jsme získali ve Francii. Téma programu je „Sochy ve veřejném prostoru“, a paní profesorky Součková, Hubáčková a Moosová si pro účastníky programu připravily pestrý program, v jehož rámci jsme navštívili spoustu pražských památek a mnoho se o nich dozvěděli. 

V neděli odpoledne jsme se se studenty setkali před naší školou, a následně jim pár našich studentů připravilo okomentovaný okruh Malou Stranou a přes Pražský hrad. V pondělí dopoledne jsme se navzájem přivítali u nás ve škole a francouzští a španělští studenti nám představili jejich vypracované prezentace na čtyři pražské sochy (Marii Terezie, sochu maršála Koněva, sochu Tomáše Garrigua Masaryka a sv. Václava na Václavském náměstí). Následoval připravený orientační běh na Kampě a v okolí, kde měli studenti (i učitelé) možnost vidět i ty méně známé skulptury a poznat i okolí naší školy. Odpoledne jsme společně navštívili Letnou a bývalý památník Stalina, kde jsme si poslechli příběh této sochy. Následně jsme si ve škole pustili film o výstavbě tohoto monumentu, aby nám jeho historii ještě více přiblížil. 

Po promítání už jsme toho věděli dost na to, abychom mohli začít se skupinovou prací. Proto jsme se do toho v úterý ráno pod vedením paní profesorky Svatošové vrhli. Zadání bylo těžší, než se zdálo: navrhnout a vyrobit sochu, která by měla stát na místě Stalina, a napsat k tomu nějaký příběh nebo básničku zdůrazňující proč je důležitá a co symbolizuje. K dispozici jsme měli drát, igelit a lepenku. Vznikla tři velice originální a zajímavá díla, která jsme poté ve středu ráno prezentovali.  

Mezitím jsme stihli navštívit ještě pražské Židovské město, kde jsme se dozvěděli např. o Golemovi, a Václavské náměstí spolu s Obecním domem, kde byla zajištěna jeho prohlídka. Ve čtvrtek už nám zbývalo pouze vylézt na věž sv. Mikuláše a pokochat se ranní Prahou, a poté se bohužel rozloučit. 

Myslím, že mluvím za všechny, když si dovolím napsat, že to byl týden, který jsme si náramně užili. Dozvěděli jsme se toho spoustu nového, získali nová přátelství, pořádně se nasmáli a popovídali si a prošli si pořádně Prahu. Děkujeme moc našim paním profesorkám za výbornou organizaci a za poskytnutí této možnosti, jsme jim moc vděční. 

Annabelle Grace Magazu, 5.A