NeruDny 2023 – Co nás čeká?

Jedenáctý ročník studentské přednáškové konference NeruDny je tady!

3. a 4. března se Gymnázium Jana Nerudy opět přemění na ohnisko nadupaných přednášek, workshopů, výstav, jídla, a hlavně dobré nálady!

Tématem letošních NeruDnů je pomoc a všechny verze tohoto slova jako pomoct, moct, moc… A i letos přijde na naše gymnázium velké množství zajímavých hostů a osobností, se kterými se budete moct hlouběji ponořit do širokého spektra oborů. Program přednášek bude doplněn workshopy, tematickou výzdobou tříd nebo třeba kavárnou, kde si každý najde něco k zakousnutí.

Na tohle všechno, a ještě mnohem víc, se můžete těšit už 3. a 4. března na NeruDnech 2023!

Veškeré aktuality najdete na fb události akce: https://facebook.com/events/s/nerudny-2023/2229355927243654/

 

 

 

 
Ester Janečková, ačkoliv nejlépe známá jako televizní moderátorka, je zároveň i zakladatelka poradny S barvou ven. Poradna vznikla v únoru 2015 jako reakce na sebevraždu čtrnáctiletého gaye Filipa Havlíčka, synovce Ester Janečkové. Od té doby pomáhá poradna v různých náročných situacích mladým lidem s odlišnou sexuální orientací. Na Nerudnech se v rámci přednášky potkají její zakladatelka a dva mentoři aktuálně v poradně působící. Pohovoří o fungování poradny a o poskytnutí POMOCI, ale i o dalších aktuálních problémech naší společnosti.
Těšíme se na Vás v pátek 3.3. na NeruDnech 2023!
 
 

Rozvoj technologie a umělá inteligence, téma které se stává čím dál více aktuální. Jak velkou má vůbec MOC? Přestavuje pro lidstvo hrozbu či POMOC? To jsou otázky, které zazní na přednášce Tomáše Studeníka, radikálního inovátora a city hackera. Své zkušenosti nasbíral na nejlepších univerzitách světa, jako jsou Cambridge i Oxford. Současně pracuje se studenty na inovační maratonech CEE Hacks, kde společně řeší problémy udržitelnosti, přes zdravotnictví až po sociální sféry. Přijďte si rozšířit i Vy své obzory v umělé inteligenci!

 
Olga Ryparová je v online světě známá pod projektem Olinium. Olga vystudovala biochemii, ale z vědy přešla na výuku chemie. V době prvního lockdownu začala každý den živě vysílat hodiny chemie na svém YouTube. V posledním roce se zaměřuje hodně na popularizaci vědy na svých sociálních sítích. Její chemická „okénka“ přitáhla tisíce sledujících. Cílem je ukázat, že chemie není zlá, ale že nám pomáhá pochopit svět kolem nás.
O tom, jak POMOCT studentům a veřejnosti v oblasti vědy a chemie promluví Olinium už v sobotu 4.3. na NeruDnech 2023!
 

 

Filosof Tomáš Koblížek se jako doktor na Filosofickém ústavu AVČR zaměřuje především na filosofii jazyka a umění, částečně se ale věnuje i dějinám filosofie. V jedné z jeho hlavních publikacích, v knize La consience interne de la langue, se Tomáš Koblížek začal zabývat také etickými otázkami spojenými s jazykem – například otázkou, jak může řeč ubližovat či jak chápat jazykovou agresivitu. Na NeruDnech se ve své přednášce zaměří právě na hatespeech a svobodu slova v současné analytické filozofii, ale také na to, jakou MOC jazyk v našich životech má.

 

 

Czeched substance jsou harm reduction program zaměřující se na snižování rizik užívání psychoaktivních látek. V žádném případě nepropagují ani neprodávají drogy, o čemž se budete moci přesvědčit i na jejich interaktivní přednášce. Přesvědčí Vás ale i o tom, že drogy nad Vámi mohou velmi rychle mít velkou MOC a nadvládu, ze které si lze POMOCT.

 

 

Adéla Šimková je doktorantka ÚOCHB a členka skupiny Jana Konvalinky, jež se zabývá identifikací a charakterizací nádorových onemocnění pomocí kombinace chemie, biologie a biochemie. Adéla Šimková se ale také věnuje popularizaci vědy. Ve svém bloku Vám vysvětlí, jaká je POMOC léků našemu organismu a jaká je jejich funkce v našem těle, ale dotkne se i problematiky „věda a Internet”.

 

 

Marie Boková i Lada Brůnová mají každá za sebou různé zkušenosti. Marie se vydala cestou tvorby umění, keramiky a porcelánu, které studuje na UMPRUM. Lada pomáhala budovat projekty, pracovala pro Loono, Elpidu či Donio. Obě dvě je však spojuje zkušenost s mentální anorexií a jinými poruchami příjmu potravy, o kterých se rozhodly veřejně mluvit. Lada proto společně s psychoterapeutkou Terezou Makovou založila 3pe , online místo pro všechny, kdo si ke svému tělu chtějí vybudovat kladný vztah, Marie přidává na Instagram @_bokovka příspěvky, kde popisuje svou zkušenost. Společně se na své přednášce zaměří na tuto tematiku poruch příjmu potravy. Pokusí se také ale lépe přiblížit, do jaké míry jsou naše těla v MOCI algoritmů.

 

 

Herečka Národního divadla, Jindřiška Dudziaková, vystudovala GJN a následně činoherní herectví na DAMU. Se spolužáky založila soubor Divadlo MASO, kde se angažuje jako scénaristka, je rovněž členkou souboru Pomezí, kde také uvádí své projekty. Na NeruDny si Jindřiška Dudziaková @jin_dris připravila “MOCT: Vyprávět svůj příběh”.

 

 

Jiří Ježek je bývalý profesionální cyklista, má na kontě 6 paralympijských medailí, 6 titulů mistra světa, nebo třeba účast v časovce Tour de France. Dnes, po ukončení kariéry, se sportu věnuje i nadále, zároveň svých zkušeností a pozice používá i pro motivaci jiných ke sportu. V jeho bloku můžete očekávat nadšení pro sport, hlavně cyklistiku. Zároveň se, jako paralympijský sportovec, zaměří na to, jaká POMOC se mu dostala po autonehodě, či jak lze i jinak ve sportu POMOCT.

 

 
Páteční program doplní také Karel Randák, český zpravodajec a voják, v letech 2004-2006 na pozici ředitele Úřadu pro zahraniční styky a informace. Mezi jeho úspěchy patří i sportovní triumfy – je bývalý reprezentant Československa v cyklistice, dvojnásobný mistr republiky a držizel nejlepšího světového výkonu v jízdě na 100 km z roku 1980. Ve své přednášce se zaměří právě na jeho zkušenost s tajnými službami a na to, jaká může být jejich POMOC státu a občanům.
 
 
Za posledních 70 let klesla populace mořských želv na některých místech o více než 90%. Máte rádi přírodu a zajímá Vás ekologie? Chcete zjistit, jak se želvy chrání? Chcete vědět, jak zrovna Češi chrání mořské želvy? Přijďte se podívat na přednášku mladé dobrovolnice Aleny Vokurkové z neziskové organizace Chráníme mořské želvy (@morskezelvy.cz). Dozvíte se o tom, jak POMOCT a ochránit želvy na Srí Lance, o vzdělávání a rozvoji místních obyvatel v Indonésii, a také proč se vlastně želvy musí chránit.
 

 

Plukovník gšt. Ivo Zelinka v současné době pracuje v Kanceláři náčelníka Generálního štábu Armády České republiky jako vedoucí oddělení komunikace s veřejností GŠ AČR. Před pozicí na oddělení komunikace byl členem 43. výsadkového pluku, má za sebou mise v Afghánistánu či v Kosovu. Na NeruDnech ve svém rozhovoru zmíní, jakou má armáda MOC a zda ji lze proměnit i v POMOC.

 

K poslechu i tanci jammují Vaši kanci! Hrají rádi a hrají intenzivně – pokud si je přijdete poslechnout, rozhodně neprohloupíte;) K Vašim uším budou plynout libozvuky piana, klarinetu, bicích, houslí nebo třeba kytary.
Tak v pátek 3.3. ve 12 v aule!
 
 
Erik Tabery, šéfredaktor týdeníku Respekt, a Martin Řezníček, bývalý zpravodaj v USA a moderátor České televize, zahájí sobotní program NeruDnů. Společně otevřou diskusi o současné rozdělené společnosti, kdo má ve svých rukou MOC společnost propojit nebo jakou můžeme sobě navzájem poskytnout POMOC.
V sobotu 4.3. od 10 v Aule!
 

 

Petr Fridrich je zakladatelem platformy Smíchologie a učitelem jógy smíchu. Právě jógu smíchu si můžete letos na NeruDnech vyzkoušet! A co to vlastně je? Pomocí tzv. smíchocviků, které jsou založené na dynamice a dětské hravosti, se společně zasmějete i bez vtipů a velké komedie. Smíchem se uvolňují v těle endotfiny, ale i jinak nám může POMOCI? I o tom bude tento workshop.
V pátek v #stressfree suterénu!
 
Tomáš Šebek je všeobecným chirurgem v Nemonici na Františku. V minulosti se zúčastnil několika misí Lekářů bez hranic, o kterých si můžete přečíst v jeho vydaných denících. Jeho první cesta ho v roce 2013 zavedla na Haiti, od té doby byl na misích také v Afgánistánu, Jižním Súdánu či v Jemenu. Na tuzemské lékařské scéně založil platformu uLékaře, která si klade za cíl zlepšit online komunikaci lékařů a jejich pacientů. Tomáš Šebek se ve svém rozhovoru zaměří na to, jak velkou máme MOC někomu POMOCT, s přihlédnutím ke všem svým projektům a zkušenostem.
V pátek 3.3.!
 
 
V pátek naši chemickou stage zahájí Matyáš Stehlík, student Gymnázia Špitálská. Má za sebou několik chemických stáží, konkrétně jednu se zaměřením na zelenou chemii a nanotechnologie na Ústavu fyzikální chemie AV ČR, a aktuálně pracuje na výzkumu zabývajícím se fotochemií na VŠCHT. Během svého bloku se bude zaobírat tématem „jak nám POMŮŽE vývoj nano medicíny a jak my můžeme POMOCI jemu“, v rámci kterého se dotkne taktéž problematiky léčiv nebo toho, co pro mladé nadšence do chemie obnáší práce v laboratoři.
V pátek 3.3.
 
 
Školní psycholožka Marie Vosmíková vystudovala psycholgii a sociologii na FF UK, také má za sebou výcvik krizové intervence a obecně se věnuje primární prevenci na školách. Na NeruDny si pro Vás připravila workshop práce se stresem. Co nám POMŮŽE zvládnout těžkou situaci? Jak a kdy si říct o POMOC?
#stressfree suterén v pátek!
 
Barbora Chalupová je česká filmová režisérka a scenáristka, především ale autorka dokumentárních filmů, například Teorie rovnosti (2017), Zákonu lásky (2021) nebo V síti (2020). Poslední zmíněný film V síti, který natočila společně s Vítem Klusákem, získal Českého lva a Cenu české filmové kritiky. Zároveň se stal nejúspěšnějším českým dokumentem v historii. Nejen o tom, jakou mají její filmy MOC a jakou zároveň přinášejí POMOC bude mluvit Bára na Nerudnech.
V sobotu 4.3. od 12!