Nerudný poslechový speciál – autorská čtení

V prvním letním speciálu Nerudného poslechu Vás zavedeme mezi literární díla nadaných studentů Gymnázia Jana Nerudy. Uslyšíte autorský přednes básní Kláry Novotné a Laury Umlaufové, politického slamu Maxe Matolína a na závěr povídky na motivy událostí 1. sv. války Matyáše Kohouta. Díla jsou (jako už tradičně) doplněna zvukově skladbami (a skladbičkami) Jana Šmejkala, na cello hraje Josef Lízr, na flétnu Julie Šišková. Přejeme příjemný Nerudný poslech!
V pořadí druhý prázdninový speciál se nese ve stejném duchu jako jeho předchůdce: v osmnácti minutách stopáže se prezentují mladí autoři literatury těžké i lehké, jež všechny spojuje příslušnost ke GJN. Zazní zde několik anglických básní Elis Ptáčkové, rovněž anglický sonet Ary Martirosyana, sociálně kritický slam Julie Šiškové, mysteriózní povídky stejně mysteriózní Zuzany ze 4.A a na závěr krátká povídka Magdaleny Krumplové, která – v historii podcastu poprvé – k povídce sama udělala hudbu a pořídila její záznam, za což jí patří dík. Díla jsou doprovázena elektronickou skladbou Jana Šmejkala, pořad uvádí Julie Šišková. Přejeme příjemný Nerudný poslech!
Tento díl je vskutku unikátem i mezi speciály Nerudného poslechu. Uslyšíte v něm dvě povídky Matyáše Kohouta z 5.B, jmenovitě syrovou a naturalistickou Malířku a pavouky a odlehčenějšího, filozofičtějšího Ouřadu s trabuccem. Obě povídky jsou prodchnuty Matyášovým osobitým stylem psaní a hraničí s profesionálními výtvory, čemuž přispívá i bravurní přednes autora. Díla jsou navíc postprodukčně obohacena o ruchy a zvuky kroků, deště, vrzajících pantů a jazzové hudby v kavárně, mimo jiné. Hudební stránka doprovodu je dílem Jana Šmejkala a Karla Umlaufa, klavíristy ze 4.C, v případě jazzové improvizace i v tandemu. Na závěr epizody uslyšíte rozhovor s autorem povídek, který vede Julie Šišková. V tomto rozhovoru se o povídkách, jejich pozadí a autorovi dozvíte vše, co nám o nich chtěl Matyáš říci. Přejeme příjemný Nerudný poslech.