NeruDny 2020 – program

Devátý ročník studentské přednáškové konference na Gymnáziu Jana Nerudy je tady!

Letos již po druhé v pátek i v sobotu!
6. a 7. března 2020 se Gymnázium Jana Nerudy rukama studentů promění v místo plné přednášek, výstav, aktivit, dobrého jídla i pití a především nadšených návštěvníků.

I letos se NeruDnů zúčastní řada významných, zajímavých i kontroverzních osobností a naskytne se možnost nejen si je poslechnout, ale i s nimi diskutovat. Součástí budou i příspěvky studentů našeho gymnázia, prvotřídní kulinářské výrobky, osvěžující nápoje a samozřejmě tématicky vyzdobené třídy. Téma letošních NeruDnů: Až ke hvězdám!

Kdo z nás si nikdy nepoložil otázku, na kterou by si odpověděl: „Je to ve hvězdách” Ve stejné náladě se ponesou i letošní NeruDny. Kdo ví, kam směřujeme? Kdo ví, co budoucnost přinese? To vše je ve hvězdách. Co více se ještě ve hvězdách skrývá, se přijďte dozvědět 6. a 7. března na NeruDny 2020.

Facebooková událost: https://www.facebook.com/events/2744444388924983/

PROGRAM:

PÁTEK 9:00

HANA DVORSKÁ : Jaké to je skočit z budovy, topit se nebo být v plamenech? To vše vám zodpoví kaskadérka Hana Dvorská, kterou jste viděli ve například ve filmech Trója, Příběh rytíře nebo Hellboy i když o tom ani nevíte. Kaskadérství se věnuje již přes 40 let, je milovnicí sportu a v neposlední řadě instruktorka fitness. Hana Dvorská promluví v 9:00 na AULA stage.

JAKUB KONÁŠ:
Odbitím deváté hodiny ranní se Vám na CHEMIE STAGE představí vycházející hvězda české politiky a multilingvista JAKUB KONÁŠ. Ve své přednášce bude mluvit o tom, jak jeho sexuální orientace přichází do konfliktu s jeho křesťanskou vírou a jak se s tím dokázal vypořádat.

GEORGIA HEJDUKOVÁ: „Zajímavější a odvážnější osobu, než je Georgia Hejduková potkáte asi těžko. Devatenáctiletá studentka a zakladatelka projektu Zastavme šikanu promluví o vlastní zkušenosti se šikanou, o tom, jaké to je být transgender člověk, svých mnoha dalších aktivitách a v neposlední řadě politické angažovanosti.
Můžeš jí slyšet v 9:00 v ATRIU!

PÁTEK 10:00

DAN PALOUŠ: Chceš se dozvědět něco o “low-budget” cestování? V deset hodin v AULE promluví dobrodruh a student PřF UK, DAN PALOUŠ (aka Pan Dalouš). Dan procestoval nejrůznější zákoutí planety a vám prozradí, jak cesty skloubit se studiem a jak se dá při cestování i vydělat. Neprošvihni Dana, než zase někam odletí.

PŘEDNÁŠKA O STUDIU V ZAHRANIČÍ: Přemýšleli jste někdy o studiu v zahraničí? Chcete se dozvědět, jaké to je odjet na dlouhou dobu? Přijďte si poslechnout dvě studentky, které vám prozradí všechna pozitiva i negativa, šance i úskalí. Ještě než se rozhodnete studovat v zahraničí, přijďte v 10:00 na CHEMIE STAGE

ROMAN POVALA: Přijďte si poslechnout strhující životní příběh bývalého narkomana, který dnes pomáhá lidem dostat se ze situací, kam je drogy dostaly. Máte možnost si poslechnout, co je drogová závislost od člověka, který to na vlastní kůži zažil a dnes je velikou inspirací. Roman Povala řekne a zodpoví vše, co vás bude zajímat. V 10:00 v ATRIU.

PÁTEK 11:00

FRANTIŠEK KOPECKÝ: Bývalý ředitel Gymnázia Jana Nerudy opět zavítá na GJN, tentokrát ale jako samostatný host. Pokud chcete poznat muže, který zformoval naše gymnázium tak, jak ho dnes známe, zasadil se o jméno ústavu, na kterém studujeme, přijďte v 11:00 do AULY.

MATĚJ KLUSÁČEK:
Zažij SLAM POETRY na vlastní kůži. Vystoupí nám Pan Fenek, hvězda Slam Poetry v České republice. Nezmeškej to a buď v 11:00 v ATRIU!

PÁTEK 12:00

LUKA DUONG: Absolvent Gymnázia Jana Nerudy, student UJEP a vycházející hvězda českého módního průmyslu se s vámi podělí o své zkušenosti s módním návrhářstvím. Promluví o všech krásách i nástrahách fashion průmyslu i o tom, kde bere inspiraci pro své nekonvenční modely: 12:00 v AULE

BULLET JOURNALLING: Máš problém s produktivitou? Dvě studentky 4.A si pro vás připravily přednášku o tom, jak si (ne)psát deník. Představí nejrůznější pomůcky Bullet Journalingu, ukážou tipy a triky pro začátečníky a prozradí, jak Bullet Journalling pomáhá s produktivitou. Přijď se o tomto novém trendu dozvědět více a zapiš si do deníku: 12:00 – CHEMIE STAGE

NF MATHILDA: Přednáška od zástupců nadačního fondu MATHILDA, který se mimo jiné věnuje výcviku vodících psů pro zrakově postižené, proběhne od 12:00 v ATRIU. Kromě zajímavých informací se můžete těšit na ukázku výcviku psů od zkušených cvičitelů.

SOBOTA 10:30

ADAM VOJTĚCH: V 10:30 v AULE promluví poslanec, právník a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Ministr za ANO promluví o několika aktuálních tématech a problémech českého zdravotnictví, včetně silně medializovaného koronaviru. Rozhovor povede Matouš Cikrt.

MICHAL ŠVANDA: Na CHEMIE STAGE v 10:30 proběhne přednáška od českého astronoma doc. Mgr. Michala Švandy, Ph.D z Astronomického ústavu Akademie Věd ČR. Který propojí astronomii s kinematografií a interaktivním způsobem nás seznámí s tím, jak se s hvězdami pracuje ve slavných filmech.

DAVID ČERNÝ: Žijete-li v Praze, jeho práci jste určitě viděli. Obrácený kůň v Lucerně, miminka na Žižkovské věži, MeetFactory, růžový tank a mnohem více! Populární a kontroverzní umělec a sochař David Černý promluví v 10:30 v ATRIU.

SOBOTA 12:00

ANNA KAMENÍKOVÁ: Mladá herečka, spisovatelka a držitelka nominace na Českého lva Anna Kameníková vystoupí ve 12:00 v AULE. Tématem bude kromě její herecké kariéry a zkušeností na filmovém plátně i důležitost zdravého životního stylu, kterému se věnuje.

SOBOTA 13:15

PAVEL NOVOTNÝ: Mediálně velmi aktuální osobnost, novinář a starosta městské části Praha-Řeporyje Pavel Novotný na NeruDni vystoupí ve 13:15. Nenechte si Pavla Novotného ujít a přijďte si ho poslechnout do ATRIA.

DOMINIK VELEK: Nadaný violoncellista a student Gymnázia Jana Nerudy vystoupí v doprovodu klavíristky MgA. Hany Forsterové. Aula ožije se zvuky vážné hudby ve 13:30.

SOBOTA 14:30

DANIELA DRTINOVÁ: Novinářka a televizní moderátorka Daniela Drtinová vystoupí na NeruDnech ve 14:30 v Aule. Kromě povídání o její kariéře v mediální oblasti se můžete těšit i na ukázky z rozhovorů, které si pro NeruDny exkluzivně připravila.

BEDŘICH MOLDAN: Český ekolog a vůbec první ministr životního prostředí Bedřich Moldan na NeruDnech promluví o aktuálních ekologických tématech i o ochraně životního prostředí. Vystoupí ve 14:30 na CHEMIE STAGE

VÁCLAV MARHOUL: Známý scénárista a režisér Václav Marhoul promluví na NeruDnech o svém nejnovějším projektu Nabarvené ptáče i o dalších dílech, které pro českou kinematografii vytvořil. Tvůrce filmu Tobruk nebo Mazaný Filip vystoupí ve 14:30 v ATRIU