V průběhu června se vybraní studenti z francouzské sekce třetího ročníku zúčastnili dvou zajímavých přírodovědných projektů. Nejdříve se na PřfUK konal seminář Za chemií na přírodovědu s tématem zelená chemie. Studenti se na přednášce dozvěděli, jak moc je pro lidstvo chemický průmysl nezbytný, ale také jaké má dopady na životní prostředí. Dále se věnovali v laboratořích nejrůznějším pokusům. Zabývali se recyklací polymerů, hledali zelenější cestu experimentů a vyzkoušeli si šetrný přístup k výzkumu pomocí výpočetní chemie. Dokonce vytvořili z rostlinných olejů bio složku, která se přidává do bionafty.
Další projekt, kterého se mladí chemici zúčastnili, se týkal chemie a senzoriky energetických nápojů. Studenti se zaměřili na analýzu chemického složení a jejich senzorické hodnocení. Vyzkoušeli si spektrofotometricky stanovovat koncentraci kyseliny fosforečné, která ovlivňuje chuť a stabilitu nápojů. Pomocí moderní analytické techniky kvantifikovali obsah kofeinu. Součástí úlohy byla také senzorická analýza v senzorické laboratoři, kde studenti zhodnotili vzhled, barvu, vůni, chuť a perlivost nápojů, porovnali různé vzorky a vyzkoušeli si různé typy senzorických testů. Tento projekt umožnil studentům nahlédnout do analytických postupů využívaných v potravinářství v analytických laboratořích i při vývoji nápojů.