FESTIVAL SVOBODY 14.11. 2019 – vzpomínka na loňskou akci

Ve čtvrtek 14. listopadu se budova Gymnázia Jana Nerudy proměnila ve výkladní skříň minulého režimu, nejen díly přednáškám, ale i doprovodného programu, který studenti iniciovali. V přednáškách dostali návštěvníci možnost setkat se a debatovat s významnými osobnostmi, disidenty i politicky aktivními absolventy: naše pozvání přijala Barbora Hrzánová, Taťána Fischerová, disidentka Kamila Bendová, Jaroslav Cuhra a Neela Winklemann – Heyrovská. Návštěvou nás poctil i bývalý ředitel gymnázia František Kopecký, který oprostil školu od zbytku komunistického ducha a vnesl do ní závan svobody, který dnes oslavujeme. O své vzpomínky na normalizační léta se v úvodní přednášce podělila paní profesorka Věra Hanzlíková a v závěrečné panelové diskuzi vystoupily s společně s Františkem Kopeckým i paní ředitelka Zuzana Wienerová a prof. Renáta Rejmíšová.

Program obohatily i rekonstrukce významných historických událostí: byli jsme svědky Gottwaldova nechvalně známého projevu na Staroměstském náměstí a inscenace soudního procesu s Miladou Horákovou. Atmosféru naladily tematické místnosti s osudy obětí komunistického režimu. Po celý den se studenti museli prokazovat občanským průkazem, který jim byl vydán při vstupu do školy. Ve volných chvílích (kterých moc nebylo) si návštěvníci mohli pročítat mimořádné vydání Nerudného práva se vzpomínkami na listopad 89 a doby předchozí. Suterén školy se proměnil v underground (běda těm, kteří skončili ve sprchách alias vyšetřovnách StB!), v tuzexu jsme si mohli za bony koupit i nedostatkové (second-handové) jeansy, v kavárně se občerstvit dobovými pochutinami a v disidentských bytech se seznámit se zakázanou literaturou. Celý den jsme se měli na pozoru před veřejnou i tajnou bezpečností, která neúnavně kontrolovala naše občanské průkazy, zatýkala a na výslechy předváděla podezřelé osoby.

Po spartakiádním cvičení starších dorostenek nám bylo dopřáno zažít listopadovou revoluci roku 89. Svůj projev z balkónu Melantrichu pronesl i Václav Havel a Modlitbu pro Martu po dvaceti tuhých normalizačních letech opět mohla národu zazpívat Marta Kubišová.

Děkujeme mnohokrát hlavním organizátorům akce za nezapomenutelnou událost. Stáli za ní Adam Kořínek, Alžběta Dvořáková, Ján Madaras, Daniel Drahotský, Eva Závadová, Julie Bergmanová, Rebecca Gray a mnoho dalších. Modlitba pro Martu v podání Adélky Fejkové nebyla fejková ani v nejmenším: byla neskutečně skutečná a zní v našich hlavách jako radostné poselství oněch krásných dní. Děkujeme!